Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Βραβείο Χωραφά 2016 για ερευνητή του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ


Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ατσόνιος του Ινστιτούτου Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΔΕΠ), κέρδισε το Βραβείο Χωραφά για το 2016, για τη διδακτορική διατριβή που του απονεμήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το Ίδρυμα Χωραφά χορηγεί βραβεία σε διδάκτορες διαφόρων πανεπιστημίων  ανά τον κόσμο, με ώριμο, πρωτοποριακό και μεγάλης εμβέλειας ερευνητικό έργο (https://www.weizmann.ac.il/feinberg/about/dimitris-n-chorafas-prize/about-foundation-and-prize).

Η διδακτορική διατριβή έχει τίτλο «Ολοκληρωμένος σχεδιασμός προηγμένων διεργασιών δέσμευσης άνθρακα και παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων από CO2 και βιομάζα» και ο σκοπός της είναι ο σχεδιασμός και η βελτιστοποίηση προηγμένων ενεργειακών συστημάτων που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τις ελαχιστοποιημένες – ή κατά το δυνατό μηδενικές- εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Βασικά ευρήματα της διατριβής αφορούν το πλαίσιο και τις συνθήκες για την σωστή και αποδοτική λειτουργία των νέων αυτών ενεργειακών συστημάτων που προηγουμένως  δεν είχαν μελετηθεί σε επίπεδο πέραν του εργαστηριακού ή πιλοτικού.

Επιβλέπων καθηγητής ήταν ο καθ. Εμμανουήλ Κακαράς, διευθυντής του ΙΔΕΠ ενώ την επιστημονική επιμέλεια είχε ο Δρ. Κυριάκος Πανόπουλος, ερευνητής Β’ βαθμίδας του ΙΔΕΠ και μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής. Το πλούσιο συγγραφικό έργο που προέκυψε από τη διατριβή περιλαμβάνει 3 κεφάλαια σε επιστημονικό βιβλίο, 12 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 14 δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Σημαντικό μέρος της έρευνας της διατριβής είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής που είχε ο Δρ. Κωνσταντίνος Ατσόνιος με ερευνητικά προγράμματα που συμμετείχε το ΙΔΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Έργο CAL-MOD (RFCS-CT-2010-0013, http://cal-mod.eu-projects.de/) με επιστημονικό υπεύθυνο το Δρ. Παναγιώτη Γραμμέλη και το Ευρωπαϊκό Έργο EUROBIOREF (FP7-ENERGY-241718, http://www.eurobioref.org/ ) με επιστημονικό υπεύθυνο το Δρ. Κυριάκο Πανόπουλο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατριβή μπορούν να ανευρεθούν στην ιστοσελίδα: http://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/36722